NAFAKA ÖDEMEME SUÇU VE CEZASI
- Anasayfa
- Blog Detayları
Uygulamada sıkça karşılaşılan sorunlardan biri de nafakanın ödenmemesidir. Boşanma davası sonunda veya boşanma davası devam ederken hükmedilen nafaka ödenmediği takdirde, nafaka alacaklısının şikâyeti ile nafaka borçlusu tazyik hapsine mahkûm edilebilecektir.
Nafaka yükümlülüğünü ihlal, nafaka yükümlüsünün, nafakaya ilişkin mahkeme kararını yerine getirmemesidir.
Bu suçun faili, mahkeme kararı ile nafaka yükümlüsü olan kişidir. Mağduru ise nafaka alacaklısı olan kişidir.
Nafaka Yükümlülüğünü İhlal Suçunun Oluşabilmesi İçin Gereken Koşullar Şunlardır;
Nafaka ödemesine ilişkin karar, ara karar veya son karar niteliğinde olabilir.
Ödeme emri borçlu asil yerine vekile tebliğ edilirse bu suç oluşmaz.
Nafaka yükümlülüğünü ihlal suçu kasten işlenebilen bir suçtur. Nafakayı ödememek kanunumuzda suç olarak düzenlenmiştir.
Nafaka yükümlülüğünü ihlal suçu takibi şikâyete bağlı suçlardandır. Nafakası ödenmeyen kişi nafakanın ödenmediğinin öğrenildiği tarihten itibaren 3 ay her durumda eylemin işlendiği tarihten itibaren 1 yıl içinde şikâyet hakkını kullanmak zorundadır. Aksi halde şikâyet hakkı düşecektir.
Nafaka ödememenin yaptırımı “ üç aya kadar tazyik hapsi “ dir. Hapis kararının uygulanmasına başladıktan sonra kararın gereği yerine getirilirse borçlu tahliye edilir. Nafaka ödemediği için tazyik hapsine mahkûm edilen kişinin cezası ertelenmez, paraya da çevrilmez. Bu suçta uzlaştırma hükümlerinin uygulanması mümkün değildir.
Mersin Boşanma Avukatı, Mersin Aile Avukatı, Mersin Nafaka Avukatı olarak ödenmeyen nafakanın tahsili, nafaka ödememe cezası, nafaka artırma davası konularında müvekkillerimize en iyi Mersin Avukat hizmeti vermekteyiz.