TEMELDEN EV ALANLARIN HAKLARI | TOPRAKTAN EV ALMAK

TEMELDEN EV ALANLARIN HAKLARI | TOPRAKTAN EV ALMAK

TEMELDEN EV ALANLARIN HAKLARI

Bu yazımızda 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununa tabi olarak yapılmakta olan bağımsız bölümlerin haricen satışı konusunda yaşanan hukuki problemleri ele alacağız.

Türk Hukuk Sistemimizde, tapulu taşınmazların mülkiyetini devir borcu içeren akitlerin resmi şekilde düzenlenme zorunluluğu bulunmaktadır. Hukukumuza göre taşınmaz satışının geçerli olabilmesi için, sözleşmenin resmi şekilde düzenlenmesi gerekir. Buna göre tapulu taşınmazların mülkiyetini devretmeye ilişkin sözleşmelerin tapuda yapılması gerekmektedir.

İnşaat sektöründe yaşanan hızlı gelişme ve büyüme, kırsaldan kentlere olan göç nedeniyle Kat Mülkiyeti Kanununa tabi olarak yapılan konutların sayısı oldukça artmıştır. Arsa sahibi ile yüklenici arasında arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi, kat karşılığı inşaat sözleşmesi akdedildikten sonra yüklenici yaşadığı nakit sıkıntısından dolayı arsa sahibi tarafından kendisine devredilmesi gereken yani kendi payına düşen bağımsız bölümleri haricen tapu dışı yoldan satmaya başlar. Halk arasında bu şekilde ev satın almaya “topraktan ev alma” , “temelden ev alma” ,   “topraktan daire alma” denir.

TOPRAKTAN ALINAN EV TAPU İPTAL VE TESCİL DAVASI

Yukarıda bahsettiğimiz üzere hukuk sistemimize göre tapulu taşınmazlar ancak tapuda devredilebilir. Harici yapılan tapu devri içeren sözleşmeler geçersizdir. Ancak 30.09.1988 tarih ve 2/2 sayılı Yargıtay İçtihadı Birleştirme Kararı, KMK’ye tabi tapulu taşınmazın haricen satışına geçerlilik tanımıştır. Bu YİB Kararı ile KMK’ye tabi olarak yapılmakta olan bağımsız bir bölümü satın alan, borçlarını yerine getiren kişi, ilgili bağımsız bölümün kendi adına tescilini talep etmek amacı ile tapu iptali ve tescili davası açabilecektir.

TEMELDEN EV ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Temelden ev almak daha düşük maliyetlere ev sahibi olmak isteyenlerin başvurduğu bir yöntemdir. Topraktan ev alırken dikkat edilmesi gereken bazı huşular bulunmaktadır. Temelden ev almanın olumsuz yanları olduğu gibi bazı olumlu tarafları da bulunmaktadır. Topraktan ev almanın olumsuz tarafları müteahhidin batması, inşaatı tamamlamaması, taşeronun işi bitirmemesi, ekonomik durumlar olarak örneklenebilir. Topraktan ev almanın en olumlu tarafı ise ev maliyetinin oldukça düşmesidir. Sözleşmeyle müteahhitten ev satın alınırken çok dikkat edilmesi gerekmektedir.

Müteahhit aslında arsa sahibinden olan alacağını bir sözleşme ile temelden ev satın alan tüketiciye devretmektedir. Topraktan ev alırken, bitmemiş inşaattan ev alırken yapılacak sözleşme oldukça önemlidir. Temelden ev alırken yapılan sözleşmeyi imzalamadan önce Gayrimenkul Hukuku alanında çalışan bir avukattan yardım almak gerekmektedir. Mersin ilinde bulunan hukuk büromuz Mersin Gayrimenkul Avukatı olarak en iyi şekilde hizmet vermektedir.

TEMELDEN ALINAN EVİN TAPUSUNU ARSA SAHİBİ DEVRETMEZSE NE YAPILMALIDIR?

Müteahhit ile arsa sahibi arasında akdedilen sözleşme uyarınca yüklenici üzerine düşen tüm yükümlülükleri yerine getirmesine rağmen arsa sahibi temelden alınan evin tapusunu devretmezse, temelden ev alan üçüncü kişi hem müteahhide hem de arsa sahibine karşı tapu iptali ve tescili davası açabilir. Müteahhit inşaatı tamamlamamışsa tapu iptal ve tesciil davası açılamayacaktır.

MÜTEAAHİT AYNI EVİ BİRDEN FAZLA KİŞİYE SATMIŞSA NE OLUR?

Müteahhidin aynı konutu birden fazla kişiye satması durumunda ilk yapılan devir sözleşmesi geçerli, sonrasında yapılan devir sözleşmeleri geçersizdir.

GAYRİMENKUL AVUKATI

Kat karşılığı inşaat sözleşmelerinden kaynaklanan davalar, Temelden ev alanların hakları, Topraktan ev alırken dikkat edilmesi gerekenler, tapu iptali ve tescili davaları konularında Mersin ilinde bulunan Hukuk Büromuz müvekkillerine en iyi şekilde hizmet vermektedir.