TANIKLIK NASIL OLUR? HAKİM TANIĞA NE SORAR?

TANIKLIK NASIL OLUR? HAKİM TANIĞA NE SORAR?

TANIKLIK NASIL YAPILIR? YALANCI ŞAHİTLİK SUÇU

Bu yazımızda, Tanıklık Nasıl Yapılır? Hakim Tanığa Ne Sorar? Tanık Mahkemeye Gitmezse Ne Olur? Sorularını yanıtlayacağız. Hukukumuzda tanık beyanı delil niteliğini haizdir. Tanık diğer bir deyişle şahit, dava konusu olayla ilgili bilgi sahibi olan ancak davanın tarafı olmayan kimsedir. Tanık beyanının mahkeme tarafından dikkate alınabilmesi için dava konusu olaya ilişkin bizzat görgüye dayalı bilgisi olması gerekmektedir.

Davacı ya da davalı tarafından mahkemeye bildirilen şahitlere, mahkeme tarafından çağrı kağıdı gönderilir. Mahkeme tarafından şahitlere gönderilen davetiyede; tarafların adı, mahkeme, duruşma gün ve saati, duruşmaya gelmemesinin hukuki ve cezai yaptırımı yer alır.

TANIK DURUŞMAYA GİTMEZSE NE OLUR?

Tanık olarak duruşmaya gitmezsem ne olur sorusunun yanıtı merak edilmektedir. Usulüne uygun davetiyeye rağmen duruşmaya mazeret bildirmeden gitmeyen tanık, zorla getirilir. Ayrıca duruşmaya gelmeyen tanık hakkında beş yüz Türk Lirasına kadar disiplin para cezasına hükmolunur. Davetiyeye rağmen duruşmaya gelmeyen tanık için ihzar müzekkeresi düzenlenir. İhzar Müzekkeresi Nedir? sorusu sıklıkla sorulmaktadır. İhzar müzekkeresi davetiyeye rağmen duruşmaya gelmeyen tanık hakkında düzenlenir. İhzaren celp demek yakalama kararı demek değildir. İhzaren celbi talep edilen tanık bir sonraki duruşmaya kolluk kuveti tarafından getirilir.

TANIKLIK NASIL YAPILIR?

Tanıklık Nasıl Yapılır, Hakim Tanığa Ne Sorar, Tanık Duruşma Salonunda Nerede Durur, Yalancı Tanıklık Cezası Ne Kadar, Tanıklık Yapmak İstemiyorum Ne Yapmam Gerekiyor soruları sıklıkla sorulmaktadır. Şahit olarak dinlenecek kişi duruşma günü ve saatinde kimliğiyle beraber mahkeme salonu önünde hazır olmalıdır. Tanıklık yapacak kişi dava konusu olayla ilgili bilgisini veya görgüsünü gerçeğe uygun olarak anlatmalıdır. Aksi halde “yalan tanıklık” suçu oluşur. Yalan yere tanıklık yapmak Ceza Kanunumuza göre suçtur. Yalancı tanıklık suçu Türk Ceza Kanunumuzun 272. Maddesinde düzenlenmiştir. Ceza Kanunumuza göre gerçeğe aykırı olarak tanıklık yapan kimse hapis cezası ile cezalandırılır. Tanıklıktan çekinmek kanunumuzda sayılı hallerde mümkündür. Kanunumuzda sayılı haller mevcut ise kişi tanıklıktan çekinerek şahitlik yapmayabilir. Şahit önceden hazırlanmış notları mahkeme hakimi önünde okuyamaz. Tanık, mahkeme önünde yalnızca bildiklerini anlatmalıdır.

TANIKLIK ÜCRETİ NE KADAR?

Mahkemede şahitlik yapan para alır mı, şahitlik ücreti ne kadar sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Mahkemede şahit olarak dinlenen kişiye tanıklık ücret tarifesine göre tanıklık ücreti ödenir. Tanıklık ücreti 2023 yılı için 40,00 TL ile 80,00 TL arasındadır.