Mersin Avukat Whatsapp
Mersin Avukat Whatsapp

SÜRESİNDE BİLDİRİLMEYEN TANIKLARIN DİNLETİLMESİ

SÜRESİNDE BİLDİRİLMEYEN TANIKLARIN DİNLETİLMESİ

SÜRESİNDE BİLDİRİLMEYEN TANIKLARIN DİNLETİLMESİ

MAHKEMEDE ŞAHİT OLMAK - ŞAHİT DİNLETMEK

Süresinde bildirilmeyen tanıklar mahkemede dinletilebilir mi? Hukuk davalarında tarafların en çok dayandığı delillerin başında tanık delili gelir. Tanık delili kesin delil değil takdiri delildir buna rağmen hukuk mahkemelerinde görülen davalarda tanık delili oldukça önemli bir yer tutmaktadır.

MAHKEMEDE TANIK OLARAK KİM GÖSTERİLİR

Mahkemede tanık olarak davanın tarafı olmayan üçüncü bir kişinin tanık olarak gösterilmesi zorunludur. Tanık davanın tarafı değildir. Mersin Avukat olarak en sık karşılaştığımız sorulardan biri de “ tanık her duruşmaya gitmek zorunda mı “, “ tanık duruşmaya bir kere gitmesi yeter mi “ sorularıdır. Tanığın ger duruşmaya gitmesi gerekmez. Kural olarak tanığın bir duruşmada dinlenmesi yeterlidir. Tanık duruşmada sadece gördüklerini ve duyduklarını anlatır, tanık duruşmada görüş beyan edemez.

Dava dilekçesinde tanık deliline dayanılmaz ise duruşmada tanık dinletilmesi artık mümkün değildir. Dava dilekçesinde tanık deliline dayanılmış olması ve daha sonrasında tanık listesinin verilmesi gerekmektedir. Tanık listesinde gösterilmeyen kişiler kural olarak tanık olarak dinletilemezler. Islah yolu ile de ikinci tanık listesi verilemez.

TANIKLIK YAPMAK ZORUNDA MIYIM?

Türk Hukukunda kural olarak tanıklık yapmak mecburidir. Diğer bir deyişle sizi biri mahkemeye tanık olarak bildirdiyse mahkemeye gitmek zorundasınız. Mersin Avukat olarak tanık mahkemeye gitmezse ne olur, tanığın mahkemeye gitmemesinin sonuçları gibi konularda oldukça fazla soru gelmektedir. Haberim olmadan şahit yazmışlar mahkemeye gitmezsem ne olur gibi sorularla sık sık karşılaşmaktayız. Mahkemeye şahit olarak bildirilen kişi mahkeme tarafından dinlenmek zorundadır. Mahkeme tanıkları dinlemeden dosya hakkında karar verdiği takdirde üst mahkeme dosyayı eksik inceleme yapıldığından bahisle ilk derece mahkemesine göndermektedir. Diğer bir deyişle şahit mahkemeye gitmek zorundadır.

TANIK LİSTESİ VERİLMEZSE NE OLUR?

HMK’nın 243/1 hükmüne göre süresi içerisinde tanık listesi sunulmasa dahi duruşmada hazır bulunan tanıkların dinlenmesi gerekmektedir. Mahkemenin verdiği kesin süre içerisinde tanık listesi sunulmasa dahi tanık dinletilebilmektedir. Mahkemenin verdiği süre içerisinde tanık listesi sunulmazsa tanıklarınızı duruşma günü mahkemede hazır ederek tanık olarak dinlenmelerini sağlayabilirsiniz. Süresinde bildirilmeyen tanıkların dinlenilmesi konusunda merak ettiğiniz soruların cevaplarını Mersin Avukat olarak Mersin Avukat İletişim numaralarımızdan bize ulaşarak alabilirsiniz.

Mersin Avukat olarak müvekkillerimize en iyi şekilde avukatlık ve hukuki danışmanlık hizmeti vermekteyiz.