MÜŞTEKİ NE DEMEK | MÜŞTEKİ NEDİR
- Anasayfa
- Blog Detayları
Bu yazımızda Müşteki Nedir, Müşteki Sanık Nedir, Müşteki Kimdir, sorularını yanıtlayacağız. Müşteki, ceza yargılamasında suçtan zarar gören veya suçun mağduru olan kişiyi ifade etmektedir. Müşteki kelimesinin bir diğer anlamı da şikayetçidir. Takibi şikayete bağlı suçlarda müştekinin şikayet hakkı suçun ve failin öğrenildiği tarihten itibaren 6 aylık zamanaşımı süresine tabidir. Müşteki, takibi şikayete bağlı suçlarda şikayet süresi içerisinde şikayet hakkını kullanarak şikayetçi olan kişidir. Müşteki gerçek kişi olabileceği gibi tüzel kişi de olabilir.
Ceza davasında katılan kimdir, katılan nedir, katılan ne demek soruları sıklıkla karşılaştığımız soruların başında gelmektedir. Müşteki, ceza yargılamasında dava katılmak istediğini mahkemeye bildirirse, yani ceza davasına müdahil olursa artık katılan sıfatını alır. Katılan, ceza davasına katılma iradesi gösteren şikayetçi’ye (müşteki) denir.
Ceza davalarında müşteki sanık nedir sorusu sıklıkla karşılaştığımız sorulardandır. Müşteki Sanık, kişinin suçun hem mağduru hem de faili olması durumunda ortaya çıkan bir kavramdır. Örneğin, bir kavgada karşı tarafa yumruk atan ve kendisine yumruk atılan kişi ceza davasında müşteki sanık olarak yer alacaktır. Müşteki Sanık Mahkemede Nerede Durur? Sorusu da sıklıkla sorulmaktadır. Müşteki ile sanık sıfatı birleştiğinde sanık sıfatı ağır bastığından dolayı müşteki sanık, mahkemede sanıkların durması gereken yerde durmalıdır.
Ceza davalarında müşteki şüpheli nedir sorusu sıklıkla karşılaştığımız sorulardandır. Müşteki şüpheli, bir suçtan zarar görmüş hem de karşı tarafa zarar vermiş kişidir.
Müşteki Mahkemeye Gitmek Zorunda mı, Müşteki Sanık Mahkemeye Gitmezse Ne Olur, Zorla Getirme Kararı Nedir, sorular sıklıkla sorulmaktadır. Müştekinin mahkemeye giderek olay hakkında beyanda bulunması gerekmektedir. Mahkeme hakimi tarafından müştekinin kolluk aşamasında verdiği ifade yeterli görülürse müşteki duruşmaya çağırılmayabilir. Müşteki Sanık Duruşmaya çağırıldıysa duruşmaya gitmek zorundadır. Müşteki Sanık duruşmaya gitmezse hakkında zorla getirme kararı çıkarılır. Mersin ilinde faaliyet gösteren hukuk büromuz Ağır Ceza Avukatı, Asliye Ceza Avukatı, Mersin Ağır Ceza Avukatı, Mersin Avukat Mersin Ceza Mahkemesi Avukatı hizmeti vermektedir.
Ceza davasında şikayet süresi ne kadar, savcılık şikayet süresi ne kadar soruları sıklıkla karşılaştığımız sorulardandır. Takibi şikayete bağlı suçlarda şikayet süresi, fiilin ve failin öğrenilmesinden itibaren 6 aydır. 6 aylık şikayet süresinin başlaması için mağdurun hem fiili hem de faili öğrenmesi gerekmektedir. Şikayet hakkı, Türk Ceza Kanunumuzun 66. Maddesinde düzenlenen dava zamanaşımı süresi içerisinde yapılmalıdır.