Mersin Avukat Whatsapp
Mersin Avukat Whatsapp

AİRBNB’DEN EV KİRAYA VERMENİN VERGİSEL, HUKUKİ VE CEZAİ BOYUTU

AİRBNB’DEN EV KİRAYA VERMENİN VERGİSEL, HUKUKİ VE CEZAİ BOYUTU

AİRBNB’DEN EV KİRAYA VERMENİN VERGİSEL, HUKUKİ VE CEZAİ BOYUTU

AİRBNB NEDİR?

Airbnb, dünya genelinde kısa süreli konaklama hizmeti sunan ve ev sahiplerinin ekstra gelir elde etmelerini sağlayan popüler bir platformdur. Ancak, Airbnb üzerinden ev kiralamak, vergi ve hukuki düzenlemeler açısından dikkat edilmesi gereken önemli noktaları da beraberinde getirir. Bu makalede, Airbnb’den ev kiralamanın Türkiye’deki vergisel ve hukuki boyutlarını ele alacağız. Airbnb'den ev kiraya vermek suç muAirbnb'den ev kiraya verme cezasıAirbnb'den ev kiraya vermenin hukuki sorumluluğu, Airbnb yasal mı, için bize ulaşabilirsiniz.
*Bu makaledeki yazılar yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Detaylı bilgi için lütfen arayınız.

AİRBNB YASASI VE İZİN ZORUNLULUĞU

01.01.2024 tarihinde yürürlüğe giren 7464 sayılı Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile birlikte, Airbnb veya benzeri platformlar üzerinden yapılan kiralamalar dahil olmak üzere bir defada 100 güne kadar yapılan kiralamalarda kiracıların ve kiraya verenlerin uyması gereken şartlar ve yükümlülükler ve yükümlülüklere uyulmaması halinde uygulanacak yaptırımlar düzenlenmiştir.

AİRBNB İZİN BELGESİ NASIL ALINIR? AİRBNB YASAL MI? YASAK MI?

Yasal düzenlemeyle birlikte konutların turizm amaçlı kiralanabilmesi için, turizm amaçlı kiralama sözleşmesi yapılmadan önce izin belgesi alınması zorunludur. İzin belgesinin vermeye yetkili kurum Kültür ve Turizm Bakanlığı'dır. Kanunda Bakanlığın bu yetkisini valilik vasıtasıyla da kullanabileceği hususu düzenlenmiştir.

TURİZM KONUTU BELGESİ ALMAK İÇİN HANGİ BELGELERE İHTİYAÇ DUYULUR?

1-İzin belgesine konu bağımsız bölümün bulunduğu binanın tüm kat malikleri tarafından oy birliği ile alınan karar.
2-Tapu sahibinin Kültür ve Turizm Bakanlığına başvurusu.
3-Müstakil ev veya villalarda komşu maliklerin onayı aranmamaktadır.

TURİZM KONUTU BELGESİ ALMADAN KİRAYA VERMENİN CEZASI NEDİR? AİRBNB SUÇ MU?

İzin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralanan konutları kiraya verenlere, kiralama yapılan her bir konut için 100.000,00 TL idari para cezası uygulanır ve tekrarlanması durumunda bu ceza 1.000.000,00 TL'ye kadar idari para cezası uygulanır.

AİRBNB’NİN VERGİSEL BOYUTU

Airbnb üzerinden elde edilen gelir, gelir vergisine tabidir. Türkiye’de gelir vergisi mükellefi olan herkes, Airbnb gelirlerini yıllık gelir vergisi beyannamesine dahil etmek zorundadır. Gelir vergisi oranları, gelirin miktarına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Airbnb, kısa süreli konaklama hizmeti sunduğu için KDV’ye tabi bir faaliyettir. Türkiye’de, kısa süreli kiralamalar %20 KDV oranına tabidir. Ev sahipleri, KDV mükellefi olarak Airbnb gelirleri üzerinden KDV hesaplayıp beyan etmek zorundadır. Airbnb gelirlerinden ayrıca stopaj vergisi kesilmesi gerekip gerekmediği de önemli bir konudur. Eğer bir ticari işletme olarak faaliyet gösteriyorsanız, stopaj vergisi kesintisi yapmanız gerekebilir. Kısa süreli kiralamaların vergisel boyutu için alanında uzman bir kişiden yardım almanız gerekmektedir.

SONUÇ

Airbnb üzerinden ev kiralama, ek gelir elde etmenin harika bir yolu olabilir. Ancak, bu sürecin vergisel ve hukuki boyutlarına dikkat edilmesi büyük önem taşır. Vergi beyannameleri, KDV yükümlülükleri, belediye ruhsatları ve güvenlik bildirimi gibi konulara özen gösterilmelidir. Aksi takdirde, yasal sorunlarla karşılaşma riski bulunmaktadır. Bu nedenle, Airbnb ev sahiplerinin vergi danışmanlarından ve hukuk uzmanlarından destek alarak yasal yükümlülüklerini eksiksiz yerine getirmeleri tavsiye edilir.