NAFAKA ARTIRIM DAVASI - NAFAKA İNDİRİM DAVASI

NAFAKA ARTIRIM DAVASI - NAFAKA İNDİRİM DAVASI

Nafakanın İndirilmesi Davası, Nafakanın İndirilmesi Davası Yetkili Mahkeme, Nafakanın İndirilmesi Davası Dilekçe Örneği, Nafakanın İndirilmesi Davası Ne Zaman Açılabilir? İştirak Nafakasının İndirilmesi Davası
Nafakanın Artırılması Davası, Nafakanın Artırılması Davası Yetkili Mahkeme, Nafakanın Artırılması Davası Dilekçe Örneği, Nafakanın Artırılması Davası Ne Zaman Açılabilir? İştirak Nafakasının Artırılması Davası

 

Bu yazımızda Nafaka İndirilmesi Davası ve Nafaka Artırım Davalarını ele alacağız.

4721 sayılı Medeni Kanuna göre;

  1. Tedbir Nafakası
  2. İştirak Nafakası
  3. Yardım Nafakası 
  4. Yoksulluk Nafakası, 

Olmak üzere dört çeşit nafaka mevcuttur.

NAFAKA ARTIRIM DAVASI NASIL AÇILIR?

NAFAKA ARTIRIM DAVASININ ŞARTLARI

Boşanma kararı ile hükmedilen nafakanın, zaman içinde değişen ekonomik koşullar ve tarafların değişen ihtiyaçları doğrultusunda nafaka miktarının yetmemesi durumunda nafaka artırım davası açılabilmektedir.

Türk Medeni Kanununun 176/4.maddesinde “ Tarafların malî durumlarının değişmesi veya hakkaniyetin gerektirdiği hâllerde iradın artırılması veya azaltılmasına karar verilebilir. “ hükmü yer almaktadır. Bu hükme göre nafakaya hükmedildikten sonra, nafaka yükümlüsünün maddi durumu artar veya nafaka alacaklısının maddi durumu kötüleşir ise hakim nafakanın artırılmasına karar verebilecektir.

Anlaşmalı boşanma ile kararlaştırılan nafakanın da artırılması istenebilir.

Hakimin nafakanın artırılmasına karar verebilmesi için Aile Mahkemesinde Nafaka Artırım Davası açılmalıdır. Nafaka Arttırma Davası açılmadan hakim resen nafakanın artırılmasına karar veremez.

NAFAKA ARTIRIM DAVASI NASIL AÇILIR?

Nafaka artırılması için gerekli sebepler oluştuğunda nafaka yükümlüsü, nafaka artırım dava dilekçesi ile birlikte aile mahkemesinde dava açmalıdır.

NAFAKANIN AZALTILMASI DAVASI NASIL AÇILIR?

NAFAKANIN İNDİRİM DAVASI ŞARTLARI

Türk Medeni Kanununun 176/4.maddesinde “ Tarafların malî durumlarının değişmesi veya hakkaniyetin gerektirdiği hâllerde iradın artırılması veya azaltılmasına karar verilebilir. “ hükmü yer almaktadır. Bu hükme göre nafaka borçlusunun maddi durumunda olumsuz değişim olduğu ve hakkaniyet gerektiren durumlarda nafakanın indirilmesi talepli dava açılabilir. Nafakanın İndirilmesi Davasında, Yetkili mahkeme, taraflardan birinin yerleşim yeri mahkemesidir. Nafakanın İndirilmesi Davasında görevli mahkeme aile mahkemesidir.

Taraflar anlaşmalı boşanma davası ile boşanmış dahi olsalar nafaka yükümlüsü nafakanın indirilmesi talebi ile dava açabilir.

Hakimin nafakanın azaltılmasına karar verebilmesi için Aile Mahkemesinde Nafaka İndirim Davası açılmalıdır. Nafaka İndirim Davası açılmadan hakim resen nafakanın indirilmesine karar veremez.

NAFAKA ARTIRIM DAVASI NASIL AÇILIR?

Nafaka indirilmesi için gerekli sebepler oluştuğunda nafaka yükümlüsü, nafaka indirim dava dilekçesi ile birlikte aile mahkemesinde dava açmalıdır.

MERSİN BOŞANMA AVUKATI

Mersin Boşanma Avukatı olarak gerek yurtiçi gerekse yurtdışından müvekkillerimize anlaşmalı boşanma davası , çekişmeli boşanma davasıvelayet davası , nafaka davasıtazminat davası konularında en iyi şekilde hizmet vermekteyiz.