BOŞANMA DAVASI NASIL AÇILIR?
- Anasayfa
- Blog Detayları
Türk Medeni Kanunumuza göre Boşanma, evliliğin sona erme sebeplerinden bir tanesidir. Evlenme tarafların ortak iradeleri ile kurulan bir akittir. Evliliğin sona erme sebebi olarak kanunumuzda düzenlenen sebeplerden bir tanesi de tarafların boşanmasıdır. Tarafların resmi olarak evliliklerinin bitirilebilmesi için mahkemeden Boşanma Kararı almaları gerekmektedir. Türk Hukukuna göre taraflar arasındaki evliliğin sona erdirilebilmesi için hakim kararı gerekmektedir. Boşanma Davası Açmak isteyenlerin merak ettiği soruların başında Boşanma Davası Nasıl Açılır sorusu gelmektedir.
Evlilik, anlaşmalı boşanma davası ya da çekişmeli boşanma davası ile sonuçlandırılabilir. Boşanma Nedenleri Nelerdir sorusunun yanıtına göre boşanma dava türü belirlenerek boşanma davası açılmalıdır. Anlaşmalı boşanma davası, çekişmeli boşanma davasına istinaden daha kısa süren bir dava türüdür. Kısa sürede boşanmak isteyenlerin Anlaşmalı Boşanma yoluna gitmeleri gerekmektedir. Boşanma Davası Açılırken Gerekçe Göstermek ve Boşanma Davasında Delil Göstermek zorunludur. Aksi halde boşanma davası reddedilir. Boşanma Davasının Reddedilmesi Halinde Ne Olacağı konusunda bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Boşanma Davaları gerek Anlaşmalı boşanma davası olsun gerekse Çekişmeli boşanma davası olsun uzmanlık gerektiren bir dava türüdür. Bu nedenle Boşanma Davası Açmadan Önce Boşanma Hukukunda uzman, Boşanma davalarında uzman avukattan hukuki destek alınmalıdır. Boşanma Avukatı ile çalışmak hak kaybı yaşamanızı engelleyecektir.
Boşanma davası açmak için görevli mahkeme Aile Mahkemeleridir. Aile Mahkemelerinin bulunmadığı yerlerde Boşanma davalarına Asliye Hukuk Mahkemeleri Aile Mahkemesi sıfatı ile bakmaktadır. Aile Mahkemesinin bulunduğu yerde Boşanma Davasının Başka Mahkemede Açılması boşanma davasının reddedilmesi sonucunu doğuracaktır. Açılan boşanma davasının reddedilmemesi için Boşanma Avukatı ile çalışmanızda fayda bulunmaktadır.
Boşanma davası nerede açılır sorusu boşanma davası açmak isteyen kişilerin merak ettiği sorulardandır. Boşanma davasının nerede açılacağı Medeni Kanunumuzda düzenlenmiştir. Buna göre Boşanma Davası, eşlerin son altı aydan beri ikamet ettikleri yerdeki Aile Mahkemesinde, Eşlerden birinin yerleşim yerindeki Aile Mahkemesinde açılabilir.
Boşanma Davası Açmak İçin Dilekçe Örneği arayan kişiler, internette buldukları dilekçeler ile davanın açılmasının hak kaybı yaşatabileceğini bilmeleri gerekmektedir. Boşanma davası kişilere özel bilgiler ve maddi olgular içerdiğinden kişiye özel hazırlanmaktadır. Bu nedenle Boşanma Dava Dilekçe Örneği ile açılacak dava aleyhinize sonuçlanabilir.
Boşanma Davası Açılması için öncelikle boşanma davası açmak isteyen tarafın kararlı olması gerekmektedir. Boşanma Davası açmak için gerekli olanlar, boşanma dilekçesi ve kimlik fotokopisidir. Boşanma Davası Avukat ile Açılacaksa avukata boşanma davası açma yetkisi veren fotoğraflı özel yetkili vekaletname verilmelidir.
Boşanma Davası açmak için mahkemeye belirli bir miktarda harç ve masraf yatırılmaktadır. Harç yatırılmadan boşanma davası açılamaz.
Boşanma Davası Ücreti Türkiye Barolar Birliği tarafından açıklanan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca 2022 yılı için 5.100 TL olarak belirlenmiştir. Bu tutar Boşanma Davası için bir avukatın alabileceği en düşük ücrettir. Bu ücrete KDV dahil değildir. Ayrıca avukatlık ücreti iş sahibi ile avukat arasında serbestçe belirlenmektedir. Boşanma Avukatı Ücreti konusunda daha detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.